Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

The Yellow Dog Project: το κίτρινο κορδελάκι στο λουρί.

Κάνετε βόλτα με την οικογένειά σας στο πάρκο, πίνετε καφέ στην πλατεία της γειτονιάς, ή κάνετε πικνίκ στην εξοχή παρέα με τα παιδιά και τον σκύλο σας, όταν βλέπετε να σας πλησιάζει ένας σκύλος με τον ιδιοκτήτη του. Όσο ο σκύλος πλησιάζει, παρατηρείτε πως μια κίτρινη κορδέλα κρέμεται από το λουρί του. Τι σκέφτεστε αμέσως?

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβετε βλέποντας το κίτρινο κορδελάκι, είναι πως αυτός ο σκύλος χρειάζεται τον χώρο του, και καλό θα ήταν να μην τον πλησιάσετε, ή αν θέλετε να τον πλησιάσετε, θα πρέπει να είστε είτε ειδικά εκπαιδευμένος, είτε να το κάνετε με πολύ προσοχή, ηρεμία και υπομονή.

Πρόκειται για το γνωστό "Yellow Dog Project", που ξεκίνησε την χρονιά που μας πέρασε. Είναι μια διεθνής κίνηση, και σκοπό έχει, με την συνεχή ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες των σκύλων, αλλά και προς όλη την κοινωνία γενικότερα, να κάνει ευρέως γνωστό το Πρόγραμμα της Κίτρινης Κορδέλας.

Όταν βλέπουμε στον δρόμο ένα κίτρινο κορδελάκι να κρέμεται από το λουρί ενός σκύλου, δεν σημαίνει αυτόματα πως αυτός ο σκύλος είναι επιθετικός ή άγριος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να χρειάζεται τον χώρο του και να μην εμπιστεύεται αμέσως τους ανθρώπους.

- μπορεί να είναι ακόμα υπό εκπαίδευση, και τώρα να μαθαίνει να κοινωνικοποιείται
- μπορεί να αναρρώνει από ένα χειρουργείο ή μια ασθένεια
- μπορεί να είναι θηλυκό σε οίστρο
- μπορεί η παρουσία ενός άλλου σκύλου να του δημιουργεί άγχος 
- μπορεί να είναι φοβικό και το απότομο και ενθουσιώδες πλησίασμα από ένα παιδί να το τρομάζει

Σε κάθε περίπτωση, όταν βλέπουμε το κίτρινο κορδελάκι στο λουρί, θα πρέπει να καταλαβαίνουμε αμέσως πως αυτός ο σκύλος δεν αισθάνεται άνετα με τους διαχυτισμούς και με την πιθανότητα να το πλησιάσουμε χαρούμενα και φωναχτά και να αρχίσουμε να το χαϊδεύουμε και να το αγγίζουμε.
Καλό θα ήταν να κρατάμε μια απόσταση, να του μιλήσουμε γλυκά από μακριά, και να προχωρήσουμε χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία.

Το πρόγραμμα αυτό και η αρχική ιδέα ξεκίνησε από το ίντερνετ πριν λίγο καιρό, και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εφαρμοστεί αυτό σιγά σιγά σε όλες τις χώρες.
Θα ήταν υπέροχο να μαθευτεί το πρόγραμμα και στην Ελλάδα, και σύντομα να υπάρχουν σκυλιά που να κυκλοφορούν με το κίτρινο λουράκι κρεμασμένο από το λουράκι τους, δηλώνοντας από μακριά την ιδιοσυγκρασία του σκύλου.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τις σελίδες του Yellow Dog Project:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου