Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Το γουργούρισμα της γάτας σημαίνει περισσότερα από όσα νομίζετε.

Όταν ακούμε μια γάτα να γουργουρίζει, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι πως πρόκειται για μια έκφραση ευχαρίστησης και επικοινωνίας. Έχετε ποτέ σκεφτεί την πιθανότητα, πως οι γάτες γουργουρίζουν, και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να εκφράσουν το άγχος που αισθάνονται? 

Όπως και οι άνθρωποι, παίρνουν βαθιές ανάσες όταν στρεσάρονται, έτσι και οι γάτες χρησιμοποιούν το γουργούρισμα ως αγχολυτικό, και σαν ένα μηχανισμό που αναζωογονεί το σώμα τους. 

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως οι γάτες γουργουρίζουν χρησιμοποιώντας «τους μύες του λάρυγγα και της διαφραγματοκήλης», όπως αναφέρεται στο Scientific American. Αυτό σημαίνει πως όταν εισπνέουν και εκπνέουν με ένα συγκεκριμένο μοτίβο, και σε μια συχνότητα ανάμεσα στα 25-150 hertz, τότε βελτιώνουν την πυκνότητα των οστών τους και προωθούν την «αυτό-ίαση». 

Οι γάτες επίσης, χρησιμοποιούν μεγάλες περιόδου ύπνου για να εξοικονομήσουν ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα γουργουρίζουν για να τονώσουν τους μύες και τα κόκαλά τους. 

Οι ερευνητές βρήκαν πως οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, ακριβώς επειδή γουργουρίζουν, εμφανίζουν λιγότερες ανωμαλίες στα οστά και τους μυς. Υποθέτουν πως το γουργούρισμα συμβάλλει επίσης και στην μείωση εμφάνισης δυσπλασίας και οστεοπόρωσης. 

Πάρτε και εσείς το μήνυμα από το χνουδωτό γατάκι σας, και την επόμενη φορά που θα είστε στρεσαρισμένοι, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες που θα σας βοηθήσουν στην αυτοανανέωση του σώματος και στην καλή ποιότητα ζωής.

πηγή: love.theanimalrescuesite.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου