Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

B.A.R.F. : μια εναλλακτική διατροφή για σκύλους.

Η B.A.R.F. (Biologically Appropriate Raw Food), είναι ένα είδος διατροφής, το οποίο πρώτος έκανε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του '90, ένας Αυστραλός κτηνίατρος, ο Ian Billinghurst. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά βιβλία με οδηγίες και συνταγές βασισμένες στην barf διατροφή έχουν γραφτεί, και γίνεται όλο και πιο γνωστή και διαδεδομένη, παρόλο που υπάρχουν πάντα επικριτές που αντιμετωπίζουν την barf με καχυποψία για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει.
Είναι μια διατροφή που βασίζεται σε οτιδήποτε έτρωγαν στην φύση οι πρόγονοι των σκύλων και οι λύκοι, πριν γίνουν κατοικίδια ζώα.
Για να πει κάποιος πως κάνει barf διατροφή στον σκύλο του, ο σκύλος θα πρέπει να καταναλώνει αποκλειστικά και μόνο τα συστατικά της barf, και όχι να γίνεται μίξη ξηράς τροφής, μαγειρευτού φαγητού και ωμών συστατικών.

Τα βασικά συστατικά που περιέχει η barf διατροφή, και θα πρέπει να λαμβάνονται όλα από το ζώο στην πάροδο μιας εβδομάδας, για να θεωρείται η διατροφή πλήρης σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, είναι τα εξής:
- ωμό κρέας (κατά βάση κοτόπουλο, με μερικές προσθήκες μοσχαριού και αρνιού)
- εντόσθια
- ωμά κόκκαλα
- ωμά αυγά (με το τσόφλι)
- ωμά λαχανικά (κατα προτίμηση τα πράσινα, όπως μπρόκολο, σέλινο, σπανάκι κλπ)
- κάποια φρούτα, όπως μήλα
- και κάποια άπαχα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ
Επιπλέον, όποιος θέλει να υιοθετήσει την barf διατροφή στον σκύλο του, καλό είναι να την εμπλουτίσει και με: 
- ωμά ψάρια (σαρδέλες, γαύρους, σολωμούς κτλ) για το απαραίτητο Ω3 στην πιο φυσική του μορφή
-  Ινδική Καρύδα (είναι φυσικό ενδοαντιπαρασιτικό),
- σησαμέλαιο, μηλόξυδο, ελαιόλαδο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το χοιρινό κρέας καθώς και τα χοιρινά κόκκαλα, καλό είναι να αποφεύγονται να δίνονται ωμά, καθώς πρέπει πρώτα να καταψυχθούν στους -20C για ένα μήνα περίπου, ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το μικρόβιο της ψευδολύσσας που μπορεί να περιέχουν, και το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για τους σκύλους.

Η ημερήσια ποσότητα που πρέπει να δίνεται σε ένα ενήλικο σκυλί, ισοδυναμεί με το 3% του βάρους του, ενώ για τα κουτάβια που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης η ποσότητα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, αντίστοιχη με το 4 έως και το 10% του βάρους τους.

Τα πλεονεκτήματα της B.A.R.F. διατροφής
- Το σκυλί αποκτά και συντηρεί πολύ καθαρά και γερά δόντια χάρη στο καθάρισμα που προσφέρουν τα κόκαλα και το μάσημα τους, και περιορίζεται η κακοσμία του στόματος.
- Μειώνονται οι αλλεργίες και οι δερματικές παθήσεις, και ο σκύλος αποκτά γυαλιστερό και υγιές τρίχωμα.
- Μειώνεται αισθητά η τριχόπτωση, ειδικά αν ο σκύλος μας μαδάει πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.
- Το βάρος του σκύλου έρχεται πολύ γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα, και αποκτά ένα σώμα πιο fit και αδύνατο.
- Ο σκύλος αυξάνει την ενέργεια και την ζωτικότητά του, και το ανοσοποιητικό του σύστημα δυναμώνει.
- Τα κόπρανά του είναι πολύ λιγότερα σε ποσότητα, σκληρά και καλοσχηματισμένα, χωρίς έντονη οσμή, κάτι που εκτός από πρακτικά ευχάριστο για εμάς, αποδεικνύει και την σωστή πέψη του σκύλου.

Οι πιθανοί κίνδυνοι της B.A.R.F. διατροφής
Για το πιο συχνό πράγμα για το οποίο κατηγορείται η  B.A.R.F. διατροφή από τους επικριτές της, είναι η άμεση έκθεση του ζώου σε βλαβερά μικρόβια και βακτήρια που υπάρχουν στα ωμά κρέατα, όπως η σαλμονέλα κλπ.
Στην πραγματικότητα όμως, το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι σχεδιασμένο πολύ διαφορετικά από το ανθρώπινο και τα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτό φροντίζουν ώστε το μικρόβιο να αποβληθεί γρήγορα από τον οργανισμό, πριν προλάβει να επιρρεάσει το ζώο! Γι’ αυτό σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί σαλμονέλα στα κόπρανα του σκύλου χωρίς ο σκύλος να νοσεί ποτέ! 
Επίσης πολλοί θεωρούν επικίνδυνο το μάσημα των κόκαλων, καθώς μικρά και αιχμηρά κομμάτια τους μπορούν να πληγώσουν εσωτερικά το ζώο και να το τραυματήσουν. Αυτό είναι ένας υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος όταν τα κόκαλα χορηγούνται μαγειρεμένα, διότι τότε χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται πολύ αιχμηρά και επικίνδυνα. Οταν όμως το κόκαλο είναι ωμό, διατηρεί την φυσική του ελαστικότητα και είναι απολύτως ακίνδυνο για τον σκύλο να το δαγκώνει, να το καταπίνει και να το χωνεύει! Είναι χαρακτηριστικό ότι στα κόπρανα τα κόκαλα εμφανίζονται σαν πούδρα!
Τέλος, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε αβιταμίνωση ή άλλα θέματα υγείας που σχετίζονται με την μη ισορροπημένη και χαμηλής ποιότητας διατροφή, σε περίπτωση που δεν χορηγούμε στον σκύλο μας, όλα τα συστατικά που περιέχει κανονικά η barf, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου