Κάποιοι ζευγαρώνουν τα ζώα τους ορμούμενοι από μια καθαρά φαλλοκρατική αντίληψη, και αντιμετωπίζουν το "προιόν" αυτού του ζευγαρώματος, δηλαδή τα μωρά, σαν μια "'περιττή παρενέργεια", με αποτέλεσμα αυτά τα μωρά να καταλήγουν λίγες ώρες μετά την γέννησή τους, κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα και πεταμένα στα σκουπίδια ως απλά απορρίματα.
Κάποιοι άλλοι έχουν πολύ πιο αγαθές προθέσεις, και ζευγαρώνουν το ζώο τους θεωρώντας πως του κάνουν καλό με το να βιώσει την μητρότητα, και πιστεύοντας πως όλα αυτά τα χαριτωμένα μωρά που θα γεννηθούν, όλοι τριγύρω τους θα τα λατρέψουν αυτόματα και θα θελήσουν να τα πάρουν σπίτι τους.
Δυστηχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η εγκυμοσύνη και η γέννα για πολλά ζώα είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρύβει κινδύνους, χρειάζεται συνεχή ιατρική παρακολούθηση, και αν θέλουμε να την κάνουμε σωστά και υπεύθυνα και με ασφάλεια για το ζωάκι μας, κοστίζει ακριβά.
Επίσης, τα μωρά που θε γεννηθούν τελικά, αφού τα φροντίσουμε εμείς στο σπίτι για τουλάχιστον δύο μήνες, μιας και νωρίτερα δεν επιτρέπεται να αποχωριστούν την μαμά τους, είναι πολύ δύσκολο στην συνέχεια να βρούμε για όλα ένα σωστό και υπεύθυνο σπίτι που θα τα αγαπήσει και θα θελήσει να τα εντάξει στην οικογένειά του. Και έτσι τα περισσότερα και από αυτά τα μωρά θα καταλήξουν στον δρόμο, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες δεν έχουν βρει που να τα δώσουν και τελικά τα αφήνουν έξω με την ελπίδα να καταφέρουν να επιβιώσουν μόνα τους, είτε γιατί οι καινούργιες οικογένειες που τα πήραν, το έκαναν απερίσκεπτα και με το πρώτο πρόβλημα που τους δημιουργεί το καινούργιο μωρό, το διώχνουν από το σπίτι.
Τέλος υπάρχουν και κάποιοι που δρουν τελείως καιροσκοπικά σε σχέση με το ζευγάρωμα του ζώου τους, και το βλέπουν σαν μια καλή ευκαιρία να βγάλουν λίγα χρήματα πουλώντας τα μωρά μετά την γέννα.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως, πως πλέον αυτό απαγορεύεται και από τον νόμο, και κανένας ιδιώτης δεν επιτρέπεται να ζευγαρώνει και να εκτρέφει το κατοικίδιό του (είτε σκύλο είτε γάτα), εκτός και αν είναι νόμιμος και δηλωμένος εκτροφέας, και σκοπός του είναι μόνο η βελτιστοποίηση και η ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης φυλής, κρατώντας ψηλά όλα τα στάνταρ ιατρικού ελέγχου και μορφολογικής ποιότητας των ζώων.
Φυσικά πάντα υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που ζευγάρωσαν το ζώο τους και έδωσαν τα μικρά σε καλά και υπεύθυνα σπίτια, και υπήρχε ένα ευτηχισμένο τέλος στην ιστορία τους.
Ο κανόνας όμως είναι διαφορετικός, και τα αποτελέσματά του είναι τραγικά. Αδέσποτα παντού που πολλαπλασιάζονται συνεχώς, μωρά να βρίσκουν τραγικό θάνατο μετά από λίγες μόνο ώρες ζωής, και καταφύγια ζώων κατακλυσμένα από χιλιάδες αθώες ψυχές που περιμένουν μάταια συνήθως, πίσω από τα κάγκελα του κλουβιού τους, έναν άνθρωπο να τους αγαπήσει και να τους πάρει μαζί.
Γι' αυτό λοιπόν φερθείτε υπεύθυνα και λογικά. Μην ζευγαρώνετε άσκοπα το ζώο σας. Στειρώστε το και χαρίστε του έτσι μια καλή ποιότητα ζωής. Βοηθείστε και εσείς ώστε κάποια στιγμή να μην υπάρχουν πλέον αδέσποτα, και τα καταφύγια να στεγάζουν μόνο έκτακτα περιστατικά!
otan omws steirwneis ton skulo sou patnainei katathlpsh pairnei 15 kila xwris na trwei kai varietai na kounhthei.....ti kaneis???afta den ta lete omws............an pame etsi na arxisoume na steirwnoume kai tous antrwpous pou gamane oloklhrh thn gh gia ta lefta..ola gia to sumferon!gnwrizete oti mesa sthn epomenh eikosaetia kapoioa ailouroeidh tha exoun eksafanistei xaris ton uperplhthusmo tou anthrwpou???den steirwnw alla den zeugarwnw ton skulo mou.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έχω δύο σκυλιά (ένα αρσενικό και ένα θηλυκό), στειρωμένα εδώ και χρόνια, και συναναστρέφομαι με δεκάδες άλλα στειρωμένα σκυλιά. Σε κανένα δεν έχω παρατηρήσει σημάδια κατάθλιψης, αντίθετα όλα είναι μέσα στην τρελή χαρά και την ενεργητικότητα. Η παχυσαρκία ειδικά στα θηλυκά είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, όμως με σωστή διατροφή και πολύ άσκηση, μπορεί άνετα να αποφευχθεί. Εχω πάμπολλα παραδείγματα για να αναφέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν αμφισβητώ πως ο δικός σας σκύλος μπορεί να έπαθε κατάθλιψη ή να έγινε υπέρβαρος μετά την στείρωση, όμως είμαι σίγουρη, πως η παχυσαρκία είναι κάτι που αν θέλετε μπορείτε να το ελέγξετε, και η όποια αλλαγή στην συμπεριφορά του σε καταθλιπτική και οκνηρή, τον καθιστά απλώς εξαίρεση στον κανόνα. Γιατί ο κανόνας και το σύνηθες λέει, πως τα σκυλιά δεν παθαίνουν κανενός είδους κατάθλιψη με την στείρωση.
Είναι σίγουρο πως είτε στειρώνουμε ένα σκυλί είτε όχι, πρέπει να έχουμε τον χρόνο να ασχολούμαστε μαζί του, να το αθλούμε και να του ασκούμε και το πνεύμα και το σώμα. Ετσι σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται ο σκύλος μας να πέσει σε κατάθλιψη ή βαρεμάρα.
Το να μην ζευγαρώνουμε απλά τα ζώα μας, είναι μια σωστή αντίληψη σαφώς, όμως ένα ζώο που ΔΕΝ έχει στειρωθεί και ταυτόχρονα στερείται του ζευγαρώματος, κινδυνεύει πολύ περισσότερο από διάφορες παθήσεις πολύ σοβαρές. Οι ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή συνεχίζουν να υπάρχουν κανονικά στο σώμα του, και ειδικά σε θηλυκά σκυλιά μπορούν να προκαλέσουν πολύ συχνά ψευδοκύηση και πυομήτρα,ενώ τα αρσενικά κινδυνεύουν άμεσα από καρκίνο του προστάτη.