Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Πρέπει οι σκύλοι να πλένουν τα δόντια τους?

Σε ορισμένες περιπτώσεις, φυσικά και ναι!

Παρόλο που οι σκύλοι ζουν από 10 έως 15 χρόνια συνήθως, ήδη από τον 4ο χρόνο της ζωής τους, μπορεί να εμφανίσουν τα πρώτα σημάδια περιοδοντικής νόσου, που μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές παθήσεις, δυσχέρεια στη λήψη τροφής με συνέπεια τον υποσιτισμό, απώλεια δοντιών ακόμη και καρδιακή νόσο!
Αυτό σημαίνει πως ως υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι "γονείς", πρέπει να φροντίζουμε από νωρίς για την στοματική υγειινή του σκύλου μας. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι που μας βοηθούν να κρατάμε συνεχώς τα δόντια του σκύλου μας, καθαρά και υγιή:

- Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την στοματική υγειινή του σκύλου μας. Η ξηρά τροφή, επειδή είναι σκληρή, προκαλεί μια τριβή κατά την διάρκεια του φαγητού, η οποία καθαρίζει ικανοποιητικά τα δόντια.
- Μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή περιέχει βιταμίνες και ενισχυτικά, που βοηθούν στην καλή στοματική υγειινή.
- Τα διάφορα μασητικά παιχνίδια, δερμάτινα κόκαλα, καθώς και τα ωμά κόκαλα (ποτέ μαγειρεμένα) βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, απασχολούν και ευχαριστούν το σκύλο για πολλή ώρα και είναι ασφαλή για μασούλημα.
- Το βούρτσισμα των δοντιών, με ειδική οδοντόβουρτσα για σκύλους, και ειδική οδοντόκρεμα που είναι εύκολη στην κατάποση, ακόμα και μια φορά την εβδομάδα, βοηθά στο να διατηρούνται τα δόντια πάντα καθαρά, λευκά και χωρίς ίχνος πέτρας.

Παρόλα αυτά, αν κάποια στιγμή ο σκύλος μας παρουσιάσει ίχνη πέτρας, κιτρινίλας στα δόντια ή δυσοσμία, πρέπει να επισκευτούμε τον κτηνίατρο, όπου και θα κάνουμε έναν σωστό οδοντικό καθαρισμό. Αυτός πάντα γίνεται με ολική αναισθησία στο ζώο, και χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και ειδικές γνώσεις από τον κτηνίατρο.

Κρατώντας τα δόντια του σκύλου μας καθαρά και υγιή,  του εξασφαλίζουμε μακροπρόθεσμα περισσότερα χρόνια και καλή ποιότητα ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου