Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Συστροφή στομάχου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπισή της

Η συστροφή στομάχου είναι ένα οξύ νοσολογικό σύνδρομο το οποίο χωρίς την άμεση ιατρική αντιμετώπιση, πολύ συχνά μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σε ποιές περιπτώσεις εμφανίζεται συχνότερα η συστροφή στομάχου?
- Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στους σκύλους παρά στις γάτες.
- Συνήθως συμβαίνει σε ενήλικα σκυλιά, μεγαλόσωμων φυλών με με βαθύ και μεγάλο θώρακα, όπως οι Αγ. Βερνάρδου, οι Μεγάλοι Δανοί, τα Μπορζόι, τα Σέτερ, τα Λυκόσκυλα.
 - Πιο επιρρεπή είναι τα αρσενικά σκυλιά.
- Αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία του ζώου, το πιο σύνηθες είναι να εμφανιστεί σε μεσαία ή μεγάλη ηλικία.
- Τα σκυλιά που τρώνε μόνο μια φορά την μέρα όλη την ημερήσια μερίδα τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να την εμφανίσουν, σε σχέση με τα σκυλιά που τρώνε πιο μικρά και πολλά γεύματα μέσα στη μέρα.
 - Η κληρονομικότητα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς αν ένας πρόγονος πρώτης γενιάς του σκύλου έχει πάθει συστροφή στομάχου, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες και ο απόγονος να την εμφανίσει.
- Τα σκυλιά που είναι λάιμαργα και καταναλώνουν την τροφή τους γρήγορα και νευρικά εχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν συστροφή στομάχου.

Τι ακριβώς είναι η συστροφή στομάχου, και πως εμφανίζεται?
 Πρόκειται για μια αιφνίδια διάταση ή/και συστροφή του στομάχου, η οποία πιστεύεται ότι σχετίζεται με  την παρεμπόδιση της γαστρικής εκροής. Οι αιμοδυναμικές διαταραχές που συνοδεύουν το σύνδρομο επηρεάζουν ταχύτατα και αλυσιδωτά, το σύνολο των οργάνων του σκύλου, με αποτέλεσμα τελικά το θάνατό του από κυκλοφορική καταπληξία (shock), αν δεν παρασχεθεί ΑΜΕΣΑ κτηνιατρική βοήθεια. Η αιτία πρόκλησης του συνδρόμου παραμένει μέχρι και σήμερα αδιευκρίνιστη.
Η συστροφή στομάχου εμφανίζεται ξαφνικά. Συνήθως 10 με 15 ώρες μετά το φαγητό, εμφανίζεται μια αιφνίδια διόγκωση του μπροστινού τμήματος της κοιλιάς, που παρουσιάζεται σκληρή στην ψηλάφηση. Επιπλέον έχουμε άφθονα σάλια, συχνές και συνήθως αποτυχημένες προσπάθειες για εμετό, καθώς και έντονο κοιλιακό πόνο. Όσο περνάει η ώρα, το ζώο παρουσιάζει απροθυμία μετακίνησης, επιπόλαιη αναπνοή, γρήγορο και αδύνατο σφυγμό και αναιμικούς βλεννογόνους.

Πως αντιμετωπίζεται?
Με ΑΜΕΣΗ κτηνιατρική βοήθεια. Στην περίπτωση που αντιληφθούμε πως το ζώο μας έχει πάθει συστροφή στομάχου, πρέπει να το μεταφέρουμε άμεσα στον κτηνίατρο, καθώς η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ο μοναδικός τρόπος να σώσουμε το ζώο μας.
Ο κτηνίατρος άμεσα θα του χορηγήσει ηλεκτρολήτες, και με κατάλληλους χειρισμούς θα του αποσυμπιέσει το στομάχι. Μόλις το σκυλί σταθεροποιηθεί, θα μεταφερθεί αμέσως στο χειρουργείο, όπου και ακολουθεί η  ανάταξη και καθήλωση του στομάχου.

Πως προλαμβάνεται?
- Το πρώτο μέτρο πρόληψης, είναι να μοιράζουμε την καθημερινή ποσότητα τροφής του σκύλου μας, σε πιο πολλά και συχνά γεύματα (2 με 3), και να μην την χορηγούμε όλη μαζί μια φορά τη μέρα.
- Να αποφεύγουμε την έντονη άσκηση λίγη ώρα πριν, και λίγη ώρα μετά το γεύμα του σκύλου.
- Να τοποθετούμε το φαγητό και το νερό σε ειδικές υπερυψωμένες ταίστρες, ώστε το σκυλί να μην χρειάζεται να σκύβει πολύ για να φάει και να πιεί.
- Να μην χρησιμοποιούμε για αναπαραγωγή σκυλιά των οποίων κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει εμφανίσει το σύνδρομο.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου