Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ποιές είναι οι "τροφές-δηλητήριο" για τους σκύλους.

Πολλοί έχουμε σκυλιά, δεν ξέρουν όμως όλοι, πως υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι σκέτο δηλητήριο για τους σκύλους.

Η πρώτη και η πιο γνωστή περίπτωση σε όλους, είναι η ζάχαρη.
Η ζάχαρη δεν είναι από μόνη της "δηλητήριο" για τον οργανισμό του σκύλου. Εχει τις ίδιες επιπτώσεις που έχει και στο σώμα του ανθρώπου. Τα παχαίνει, τους προκαλεί διαβήτη, και ο διαβήτης στην συνέχεια χτυπάει διάφορα όργανα του σώματος, προκαλεί τύφλωση και τελικά τον θάνατο. Η διαφορά με τους ανθρώπους είναι, πως τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταβολίσουν τα ζακχαρώδη προιόντα με τον ίδιο ρυθμό που μπορούμε εμείς, με αποτέλεσμα ο ρυθμός επίσπευσης του ζαχαρώδη διαβήτη να είναι μεγαλύτερος από ότι σε έναν άνθρωπο.

Πέρα από την ζάχαρη όμως, της οποίας τα αρνητικά αποτελέσματα είναι σταδιακά, προσθετικά και τα βλέπουμε σε βάθος χρόνου, υπάρχουν και κάποιες άλλες τροφές που είναι εντελώς τοξικές για τα σκυλιά, και σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποβούν μοιραίες από την πρώτη στιγμή της κατανάλωσής τους.

Πρώτη τοξική τροφή για τους σκύλους, είναι η σοκολάτα, και όλα τα προιόντα που περιέχουν καφείνη, τείνη και θεοβρωμίνη (καφές, τσάι, σοκολατούχα προιόντα). Αυτές οι ουσίες έχουν πολύ πιο δραστική επίδραση στον οργανισμό του σκύλου από ότι στον άνθρωπο, και χτυπούν άμεσα το κεντρικό νευρικό του σύστημα.

Δεύτερη τοξική ουσία για τους σκύλους, είναι τα κρεμμύδια. Ο βολβός, ο ανθός, το κοτσάνι και γενικά όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη για τον σκύλο. Του προκαλούν κατάρρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα του, με αποτέλεσμα την αναιμία.
Το ίδιο συμβαίνει και με το σκόρδο, μόνο όμως όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα.
Αντίθετα, αν το σκόρδο καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα (μια με δύο σκελίδες την εβδομάδα για ένα μικρόσωμο σκυλί) τότε είναι ευεργετικό για τον οργανισμό του, και αποτελεί ένα πολύ καλό φυσικό απωθητικό των ψύλλων και τσιμπουριών.

Τα σταφύλια και οι σταφίδες, είναι μια ακόμα επικίνδυνη τροφή για τους σκύλους. Περιέχουν μια τοξίνη που καταστρέφει τα νεφρά τους, και γι'αυτό θα πρέπει να δίνονται μόνο σε πολύ μικρή ποσότητα, και σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα.

Τα μανιτάρια είναι επίσης μια βλαβερή τροφή. Οι τοξίνες που περιέχουν τα μανιτάρια, διαφέρουν από ποικιλία σε ποικιλία. Αλλες προκαλούν στους σκύλους, υπερκινητικότητα, παραισθήσεις ή ακόμα και κώμα. Και άλλες καταστρέφουν το συκώτι, την καρδιά και τα νεφρά και στο τέλος προκαλούν θάνατο.

Τέλος, οτιδήποτε περιέχει ξυλιτόλη (προσοχή στις τσίχλες μας), αβοκάντο (προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα, εμετό και διάρροια, και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποβεί μοιραίο), ή σπόρους φρούτων (οι περισσότεροι σπόροι των φρούτων περιέχουν υδροκυάνιο), είναι επικίνδυνο για τους τετράποδους φίλους μας, και καλό είναι να αποφεύγουμε να τους δίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου