Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Βόλτα: απαραίτητη για την ψυχική υγεία του σκύλου μας.

Πολλοί θεωρούν πως η βόλτα του σκύλου σχετίζεται μόνο με την  "τουαλέτα" του, με αποτέλεσμα είτε να βγάζουν τον σκύλο τους μόνο μια πολύ σύντομη βόλτα, και με το που θα κάνει τις ανάγκες του να επιστρέφουν γρήγορα σπίτι, είτε αφού διαμορφώσουν έναν χώρο στο μπαλκόνι ή την αυλή όπου μαθαίνουν τον σκύλο να τον χρησιμοποιεί ως τουαλέτα, πλέον θεωρούν την βόλτα περιττή.

Στην πραγματικότητα όμως η καθημερινή και τακτική βόλτα του σκύλου είναι πολύ σημαντική για πολύ περισσότερους και διαφορετικούς λόγους.

- Κατά την διάρκεια της βόλτας, ο σκύλος εξασκεί το πιο βασικό του ένσικτο: αυτό του κυνηγού. Με τις διαφορετικές μυρωδιές, τους διαφορετικούς ήχους και τα διαφορετικά ερεθίσματα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο σκύλος, εξασκεί και το πνεύμα και το σώμα ταυτόχρονα.

- Ερχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά, γνωρίζεται, παίζει και πάνω από όλα, κοινωνικοποιείται. Ετσι δεν αποκτά φοβίες και μαθαίνει να συμπεριφέρεται σωστά και στα ζώα και στους ανθρώπους.

- Μαθαίνει να κάνει τις ανάγκες του σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, και εκτονώνει κάποιες βασικές του ανάγκες όπως το "μαρκάρισμα".

- Οταν η βόλτα διαρκεί ικανοποιητικά και το σκυλί εκτός από ένα απλό περπάτημα, έχει την δυνατότητα να τρέξει και να παίξει, τότε εκτονώνει όλη την ενεργητικότητα που έχει μέσα του, και στο σπίτι πλέον είναι απόλυτα ήρεμος και χαλαρός.

- Κατά την διάρκεια της βόλτας, ο ιδιοκτήτης έχει την ευκαιρία να εκπαιδεύσει τον σκύλο του, να κάνουν επαναλήψεις σε διάφορες βασικές εντολές, και μέσα από αυτή την διαδικασία να δυναμώσει πιο πολύ η σχέση σεβασμού και αγάπης μεταξύ του σκύλου και του ανθρώπου του.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, πως όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτως μεγέθους ή ράτσας, έχουν ανάγκη από καθημερινή βόλτα τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα. Ετσι λοιπόν, αν είστε άνθρωπος που δεν βρίσκετε καμμία ευχαρίστηση στο να βγαίνετε βόλτα με έναν σκύλο και το θεωρείτε απλά μια αγγαρεία, τότε ο σκύλος δεν είναι το σωστό κατοικίδιο για εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου